Over ons

Cnossen Infra bv heeft de ambitie om de belangrijkste aannemer van de Zuidwesthoek te zijn. Dit doel willen we realiseren door een klantgerichte focus en mee te denken met opdrachtgevers. Een onderdeel van dit meedenken is zeker ook het begrijpen van de wensen van de opdrachtgevers. Door een totaalpakket infra-oplossingen te bieden voor overheid en bedrijfsleven, met oog voor menselijkheid en duurzaamheid, is Cnossen een unieke aannemer in de branche.

Ruim 50 jaar Cnossen Infra bv in vogelvlucht

1964

Eigen baas

Op 1 april 1964 deed Melis Cnossen wat hij al jaren van plan was: zijn eigen straatmakersbedrijf beginnen. Hij was toen 23 jaar en al 9 jaar straatmaker in loondienst, net als zijn broers Piet, Wiebe en Willem. Het vak en de liefde voor het vak was de broers bijgebracht door vader Pieter, en op de ambachtschool hadden ze het SBW-vakdiploma behaald. Nu nam Melis het heft in eigen handen en kwamen zijn vader en broers bij hem in dienst.

1970

Verbreding en groei

Om voor het bedrijf een bredere basis te creëren, behaalde vader Piet vakdiploma’s voor grond-, weg- en waterbouw en utiliteitsbouw. In 1970 werd de eenmanszaak omgevormd tot ‘M. Cnossen bv Grond-, Weg- en Waterbouw’ en traden Piet en Wiebe toe tot de directie. Dit zorgde voor een sterke groei van het bedrijf. In de jaren zeventig was er een hausse in de bouw, die vooral door de overheid werd aangestuurd.

Toen het eveneens in Sneek gevestigde Aannemingsbedrijf Ooms failliet ging, verzocht de gemeente Sneek M. Cnossen bv om het werk en de medewerkers van Ooms over te nemen. Het bouwrijp maken van de uitbreidingsplannen van Sneek moest immers doorgaan. M. Cnossen bv nam Ooms over en kreeg de klus, waardoor het aantal medewerkers in korte tijd tot boven de 100 uitsteeg.

1981

Eigen bedrijfspand

In 1981 betrekt M. Cnossen bv een eigen bedrijfspand aan de Smidsstraat 13 in Sneek, op bedrijventerrein De Hemmen. Een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf, zeker omdat het tot dan toe kantoor aan huis heeft gehad met diverse huurlocaties voor opslag en materieel. Een hele omschakeling naar de 5000 m2 aan de Smidsstraat 13 waar alle ruimte is voor kantoor, technische ruimten en opslag van materialen.

1990

Samenwerking Fernhout BV

Eind jaren ’80 begint de overheid zich terug te trekken uit de woningbouw, vanuit de visie meer Markt minder Overheid. Cnossen springt direct in het gat dat ontstaat door het 20 hectare omvattende uitbreidingsplan ‘Wonen aan Water’ (het Brekkenplan) in Sneek te ontwikkelen.

Om het financiële risico van dit enorme project te spreiden wordt een partner gezocht. Fernhout BV uit Zwolle, waarmee al jaren goede contacten worden onderhouden, toont serieuze interesse. Dit resulteert in 1990 in de oprichting van ontwikkelingsmaatschappij De Brekken Sneek BV, waarin Cnossen en Fernhout elk voor 50 procent in deelnemen.

1996

Machinaal bestraten

Als bedrijf met hart voor haar werknemers en interesse in technische vernieuwing, neemt M. Cnossen bv in 1996 een belang van 25 procent in Mach. Straat. Dit bedrijf investeert in de ontwikkeling van bestratingsmachines waardoor in lijn met de scherper wordende Arbo-richtlijnen het handwerk wordt teruggebracht. Mach. Straat had niet voor niets als motto: ‘arbeidsvriendelijk en snelheid voor de toekomst’.

1997 – 2005

Overname en groei

Begin 1997 kwamen de gebroeders Cnossen tot de conclusie dat zich binnen de familie geen opvolgers voor de directie zouden gaan aandienen. Om de continuïteit veilig te stellen gingen zij op zoek naar een overnamepartner. Vanwege de goede samenwerking met Fernhout BV werd dit bedrijf als eerste op de hoogte gebracht. Fernhout bleek echter zelf belangstelling te hebben voor overname. Er werd overeenstemming bereikt voor overname van 50 procent van de aandelen.

Begin 1999 wordt de andere helft van de aandelen van Aannemingsbedrijf M. Cnossen bv verkocht aan Fernhout BV. Vanaf dat moment is het bedrijf een volledige dochteronderneming van de Fernhout Groep. In dit jaar stopt Piet, de oudste broer met werken, in 2000 gevolgd door Melis. Wiebe werkt nog tot 2001 bij de Fernhout Groep en is daarnaast nog actief bij Mach. Straat.

In 2001 is de overname van de Fernhout Groep door de NCD BV een feit. De NCD BV is één van de grootste cement-gebonden bedrijven in Nederland.

2011

Verhuizing naar Smidstraat 5a

Mede door groei en het alsmaar uitbreiden van het materieel en wagenpark, werd ook het pand aan de Smidsstraat 13 te klein. Gelukkig hoefde niet ver te worden gezocht naar een groter pand. Ruim dertig jaar na de verhuizing naar de Smidsstraat 13, werd in 2011 letterlijk om de hoek een nieuw pand gevonden: aan de Smidsstraat 5a. Met ruim kantoor en ruime buiten-en binnenopslag. Cnossen Infra bv is klaar voor de toekomst.